PAGATAVO KOMBUČU MĀJĀS
Lai arī kombučas pirmssākumi nav precīzi zināmi, varam būt droši, ka šī kultūra ir izsena un dzēriens ir gatavots jau gadu simtiem pirms. Šobrīd kombuča ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē, pateicoties tās veselības īpašībām un garšas niansēm. Veikalu plauktos pieejams arvien jaunas kombuču garšu kombinācijas. Taču varbūt vasara un pašreizējās dabas bagātības ir aicinājums katram pašam radīt savu unikālo garšas recepti? Lūk, klasiskas kombučas recepte, ko apdarināt ar saviem garšu eksperimentiem! :)
Skobija (SCOBY - symbiotic culture of bacteria and yeast) ir pati kombučas kultūras esence. Tieši pateicoties skobijai norit fermentācijas process - tā ir kā vesela planēta raugiem un baktērijām.
- Draugi un paziņas: Iespējams, kāds no jūsu paziņām jau gatavo kombuču mājās un var padalīties ar lieku skobiju.
- Tiešsaistes kopienas: Meklējiet fermentēšanas entuziastu grupas sociālajos tīklos, piemēram, Facebook, kur bieži vien ir iespējams iegūt skobiju.
- Pašgatavošana: Ja neizdodas atrast skobiju citur, varat to izveidot pats:
- Nepieciešams: 7 krūzes ūdens, 1/2 krūze cukura, 4 melnās tējas paciņas un 1 krūze nepasterizētas kombučas (derēs jebkura botanical shaman kombuča).
- Uzvāriet ūdeni, pievienojiet tēju un cukuru, samaisiet un atstājiet atdzist.
- Pēc atdzišanas ielejiet maisījumu fermentācijas traukā (piemēram, 3 l stikla burkā) un pievienojiet nepasterizētu kombuču.
- Pārklājiet burku ar auduma lupatiņu un novietojiet tumšā vietā istabas temperatūrā (apmēram 23 °C).
- Fermentācijas process var ilgt 1-4 nedēļas.
- Ir normāli, ja pirmajās dienās nekas nenotiek. Drīz parādīsies burbuļi, kas veidos plānu kārtiņu - skobiju.
- Kad skobija ir apmēram 5-10 mm bieza, varat sākt gatavot kombuču.
KĀ UZGLABĀT ĪSTU KOMBUČU?

Botanical Shaman kombuča jau no pirmsākumiem ir autentiski brūvēta, kas nozīmē to, ka dzēriens satur dzīvas baktēriju kultūras, kas ir labvēlīgas ne tikai zarnu veselībai, bet kopējai organisma labklājībai. Taču, lai dzēriens saglabātu savas veselības īpašības un garšu, ļoti svarīga ir pareiza uzglabāšana. Šeit būs galvenās lietas, ko ievērot!
1. TEMPERATŪRA
Pirmais un galvenais uzglabāšanas priekšnosacījums ir atbilstoša temperatūra. Vislabāk kombuču uzglabāt vēsā vietā, ideāli - ledusskapī. Optimālā temperatūra ir no +2 līdz +6 grādiem pēc Celsija.
Tieši aukstums ir tas, kas palēlina dabīgo fermentācijas procesu, deaktivizējot dzīvos enzīmus, samazinot organisko skābju veidošanos ātrumu un saglabājot tieši nepieciešamo dzirkstošuma (fizzy) daudzumu!
Siltākā temperatūrā kombuča turpina fermentēties un maina savas garšas kvalitātes - dzēriens var kļūt pārāk skābs. Turklāt, pudelē radīsies pārlieku liels ogļskābās gāzes daudzums, kā rezultātā pudele eksplodēs.
2. IEPAKOJUMS.
Kombuču vislabāk uzglabāt stikla traukā ar cieši noslēgtu vāku, lai novērstu gaisa piekļuvi un dzēriena oksidēšanos. Kāpēc stikls? Stikls ir ķīmiski neitrāls materiāls, kas nozīmē, ka tas nereaģē ar kombuču (dzērienu ar augstu skābuma līmeni) un nemaina tās garšu vai īpašības. Plastmasas trauki var saturēt ķīmiskas vielas, kas var izšķīst kombučā un ietekmēt tās kvalitāti.
Papildus stiklam, kombuču var uzglabāt arī keramikas traukos (pārklātiem ar glazūru, kas ir droša saskarei ar pārtiku) vai nerūsējošā tērauda traukos.
3. GAISMA.
Kombuču nevajadzētu uzglabāt tiešos saules staros. Saules gaisma satur ultravioletos starus, kas iznīcina kombučas kultūrā esošos dzīvos raugus un baktērijas. Rezultātā dzēriens paliek bez probiotiskajām īpašībām. Tāpēc vienmēr uzglabājiet kombuču pēc iespējas tumšakā vietā, prom no UV staru avotiem.
CIK ILGI KOMBUČU VAR UZGLABĀT ĀRPUS LEDUSSKAPJA?
Teorētiski dažas dienas, bet atkarīgs no istabas temperatūras. Botanical Shaman kombuču neiesakām uzglabāt siltumā ilgāk par dažām stundām - tikai pārbraucienos, kamēr dzēriens tiek nogādāts galapunktā. Un tieši atdzesēta kombuča garšo vislabāk!
Protams, gadalaikos, kad āra temperatūra ir daži grādi, ir lielisks laiks, lai kombuču ilgstoši turētu ārpus ledusskapja, piemēram, uz balkona. Atceroties - ne tiešos saules staros!
VAI KOMBUČU VAR UZGLABĀT SALDĒTAVĀ?
Viens no galvenajiem kombučas veselības ieguvumiem ir saistīts ar veselīgajām baktēriju un rauga kultūrām. Sasaldējot kombuču tā joprojām būs droša dzeršanai, taču, ir liela iespējamība, ka labās baktērijas ies bojā. Lai būtu pārliecināti, ka gūsiet visus veselības ieguvumus, vislabāk ir dzert svaigu kombuču. Ja tomēr kādu iemeslu dēļ izvēlaties sasaldēt kombuču, nekādā gadījumā nesaldējiet stikla pudelēs, bet saldēšanai piemērotos traukos. Kombuča sasalumā izplešas, kā rezultātā stikls saplīsīs.
CIK ILGI VAR UZGLABĀT KOMBUČU PĒC PUDELES ATVĒRŠANAS?
Vislabāk kombuča garšos uzreiz pēc pudeles atvēršanas. Ja tomēr visu tilpumu izdzert neizdodas, atvērtu kombuču iesakām izlietot 2-3 dienu laikā. Jārēķinās, ka dzēriena garša var pamainīties un karbonizācija samazināties.