PAGATAVO KOMBUČU MĀJĀS
21. jūlijs, 2025 pl. 11:19,
Nav komentāru
Lai arī kombučas pirmssākumi nav precīzi zināmi, varam būt droši, ka šī kultūra ir izsena un dzēriens ir gatavots jau gadu simtiem pirms. Šobrīd kombuča ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē, pateicoties tās veselības īpašībām un garšas niansēm. Veikalu plauktos pieejams arvien jaunas kombuču garšu kombinācijas. Taču varbūt vasara un pašreizējās dabas bagātības ir aicinājums katram pašam radīt savu unikālo garšas recepti? Lūk, klasiskas kombučas recepte, ko apdarināt ar saviem garšu eksperimentiem! :)
KĀ TIKT PIE SKOBIJAS?
Skobija (SCOBY - symbiotic culture of bacteria and yeast) ir pati kombučas kultūras esence. Tieši pateicoties skobijai norit fermentācijas process - tā ir kā vesela planēta raugiem un baktērijām.
- Draugi un paziņas: Iespējams, kāds no jūsu paziņām jau gatavo kombuču mājās un var padalīties ar lieku skobiju.
- Tiešsaistes kopienas: Meklējiet fermentēšanas entuziastu grupas sociālajos tīklos, piemēram, Facebook, kur bieži vien ir iespējams iegūt skobiju.
- Pašgatavošana: Ja neizdodas atrast skobiju citur, varat to izveidot pats:
- Nepieciešams: 7 krūzes ūdens, 1/2 krūze cukura, 4 melnās tējas paciņas un 1 krūze nepasterizētas kombučas (derēs jebkura botanical shaman kombuča).
- Uzvāriet ūdeni, pievienojiet tēju un cukuru, samaisiet un atstājiet atdzist.
- Pēc atdzišanas ielejiet maisījumu fermentācijas traukā (piemēram, 3 l stikla burkā) un pievienojiet nepasterizētu kombuču.
- Pārklājiet burku ar auduma lupatiņu un novietojiet tumšā vietā istabas temperatūrā (apmēram 23 °C).
- Fermentācijas process var ilgt 1-4 nedēļas.
- Ir normāli, ja pirmajās dienās nekas nenotiek. Drīz parādīsies burbuļi, kas veidos plānu kārtiņu - skobiju.
- Kad skobija ir apmēram 5-10 mm bieza, varat sākt gatavot kombuču.
KOMBUČAS PAGATAVOŠANA.
PIRMĀ FERMENTĀCIJA.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 14 krūzes ūdens
- 1 krūze cukurs
- 8 paciņas ar melno tēju
- 2 krūzes nepastarizētas kombučas (vari izmantot šķidrumu no skobijas gatavošanas)
- 1 skobija
1. Uzvāri ūdeni, pievieno tēju, ļauj ievilkties 15min. Tad izņem tējas maisiņus, pievieno cukuru un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. (Svarīgi - ja šķidrums būs par karstu, baktērijas ies bojā un fermentācijas process nenotiks)
2. Fermentācijas traukā (piem., 3l burkā) ielej atdzesēto tēju, kombuču un ievieto skobiju.
3. Apklāj ar auduma lupatiņu un novieto tumšā, siltā vietā.
4. Fermentācijas process ilgs 6-10 dienas.
Atceries - jo siiltāka gaisa temperatūra, jo ātrāk noritēs fermentācijas process.
5. Jau 6.dienā vari pagaršot. Ja vēlies saldāku, var liet nost jau ātrāk. Ja patīk skābenāka un stiprāka garša - atstāj fermentēties vēl dažas dienas.
OTRĀ FERMENTĀCIJA.
Tieši šajā solī vari piešķirt savai kombučai īpašus akcentus un unikālas garšu kombinācijas!
1.Aptuveni 2 krūzes šķidruma atstāj fermentēšanas traukā nākošajai kombučas pagatavošanas reizei. Pārējo lej pudelēs (iesakām izmantot pudeles ar spiedienkorķi), atstājot ~4cm virspusē brīvus.
2.Pievieno katrai pudelei savu izvēlēto garšu: karote medus, augļu vai ogu sula, cits saldinātājs, apelsīna šķēlīte, kanēļa standziņa, piparmētras lapa, ingvera gabaliņš utt. Jo saldāku sastāvdaļu pievienos, jo ātrāk norisināsies fermentācijas process.
3. Pudeles novieto tumšā vietā un atstāj fermentēties vēl dažas dienas. Katru dienu iesakām atvērt spiedienkorķi un izlaist uzkrāto ogļskābo gāzi, lai pudele neeksplodētu.
4. Pildi kombuču glāzēs un izbaudi unikālās garšas. Vari lietot sietiņu, lai novērstu biezumu iekļūšanu glāzē.
5. Ja neizdzer, obligāti uzglabā kombuču ledusskapī! Siltumā fermentācijas process turpināsies, kā rezultātā garša var kļūt par stipri un pudeles var eksplodēt.
Svarīgi!
- Ieteicams fermentāciju veikt stikla vai nerūsējošā tērauda traukā. Plastmasu nē - kombučas skābums var reaģēt ar plastmasu un izdalīt kaitīgas vielas.
- Ievēro tīrību! Jārada labvēlīga vide vērtīgajām baktērijām. Ja 'sliktās' baktērijas būs vairākumā, tas var izbojāt fermentācijas procesu.
- Ja pamani pelējumu, nekavējoties met laukā visu trauka saturu, rūpīgi izmazgā un sāc no jauna.
- Neturi kombučas trauku tiešos saules staros.
- Vienmēr atver kombučas pudeles uzmanīgi - mājas apstākļos ir grūti noteikt ogļskābās gāzes rašanos ātrumu un apjomur, tāpēc var gadīties, ka pudele korķis burtiski atsprāgst vaļā un izlīst putas.
Novēlam aizraujošu fermentācijas pasaules izzināšanu!